TOEZICHT TRUSTKANTOREN IN NEDERLAND
Derde geheel herziene druk
Op 1 januari 2019 zijn de Wet toezicht trustkantoren 2018 en het Besluit toezicht trustkantoren 2018 in werking getreden, tegelijk met de Regeling toezicht trustkantoren 2018. Hiermee zijn de regels voor trustkantoren en hun cliënten ingrijpend veranderd. De nieuwe editie van Toezicht trustkantoren in Nederland helpt hen de balans op te maken, met een grondig overzicht van regels, rechtspraak en literatuur.
De wet- en regelgeving is sinds de verschijning van de vorige druk in 2010 zodanig gewijzigd, dat een grondige herziening van dit handboek op zijn plaats was. Naast de inhoud is ook de indeling van het boek aangepast om beter onderdak te bieden aan de recente ontwikkelingen. De titel spreekt als praktijkgids een breed lezerspubliek aan. Niet alleen trustkantoren en hun cliënten doen er hun voordeel mee, maar ook advocaten, notarissen, belastingadviseurs, accountants en anderen die geregeld met trustwerkzaamheden te maken hebben.
Wetgeving trustkantoren actueel
De vernieuwde wet- en regelgeving bevat tal van bepalingen gericht op de versterking van de integriteit en professionaliteit van trustkantoren. Hiernaast vinden we de nodige normen voor een integere bedrijfsvoering en beheerste bedrijfsuitoefening. Dit handboek staat stil bij een breed scala aan onderwerpen dat hierbij van belang is, waaronder:
- De onafhankelijke interne compliancefunctie en auditfunctie
- Het cliëntenonderzoek en de onafhankelijke beoordeling van cliënten
- De geschiktheid en betrouwbaarheid van beleidsbepalers en toezichthouders van het trustkantoor
- Transactiemonitoring en melding van ongebruikelijke transacties
- De aansprakelijkheid van trustbestuurders
De auteurs bespreken de inhoud van de wet- en regelgeving, ook die van DNB, en werpen een blik op de ingrijpende gevolgen hiervan voor de trustkantoren. Hierbij wordt ook stilgestaan bij de nationale en internationale ontwikkelingen die tot de invoering van dit toezicht hebben geleid. Naast een beschrijving van de actuele wetgeving, mogen de nodige kritische kanttekeningen hierbij uiteraard niet ontbreken.
.