WOORD ACHTERAF BIJ MIJN PROEFSCHRIFT

De quasi-bestuurder in het rechtspersonenrecht

Onder bovengenoemde titel ben ik op 14 oktober 2021 gepromoveerd. Mijn proefschrift is gratis te bemachtigen door op deze hyperlink te klikken. De tekst die hierna volgt komt uit het ‘Woord achteraf’ bij mijn proefschrift.

We might think that majority rule is the fairest workable decision procedure in politics, but we know that the majority will sometimes, perhaps often, make unjust decisions about the rights of individuals.
Ronald Dworkin*

In de loop van 2016 ben ik aan mijn promotietraject begonnen. Dat traject is op 14 oktober 2021 met succes afgerond. Wie niet meer zo piepjong aan een dergelijk traject begint neemt weliswaar een hoop levenservaring mee, maar de vereiste inspanning en discipline zijn er niet minder om. De wat oudere promovendus, zeker degene die al meer dan eens met het fenomeen vergankelijkheid is geconfronteerd, beschikt doorgaans (gelukkig) over een behoorlijk relativeringsvermogen en heeft daardoor minder last van druk. Met de jaren komt ook een zekere bescheidenheid. In mijn geval stond ik kort na het promotiediner sowieso snel weer met beide benen op de grond, omdat bij thuiskomst de kattenbak moest worden verschoond en de kliko buiten gezet moest worden.

Dank en waardering gaan uit naar mijn promotors prof. mr. Gerard van Solinge en prof. mr. Frank Kunneman. Zij hebben mij voelbaar met enthousiasme begeleid. Van hen heb ik ook veel geleerd. Dat ik niet alles wat zij naar voren brachten op de gesuggereerde wijze heb verwerkt, waarbij ik als reden opgaf ‘het is uiteindelijk wel mijn proefschrift’, werd door hen geaccepteerd. Dat betekent tegelijkertijd dat alleen ik op de inhoud kan worden aangesproken.

Het manuscript is voorafgaand aan de promotie beoordeeld en goedgekeurd door prof. dr. Flora Goudappel, prof. mr. Jan de Boer, prof. mr. Claartje Bulten, prof. mr. Carla Klaassen en mr. dr. Marnix Snel. Ik zeg hen dank voor de tijd en moeite die zij hebben genomen om het manuscript te beoordelen. De opmerkingen die ik van hen mocht ontvangen hebben bij diverse onderwerpen ook tot verbeteringen geleid. Tijdens de promotieplechtigheid traden als opponent op prof. dr. Flora Goudappel, prof. mr. Claartje Bulten, prof. mr. Freek Schols, dr. Rutsel Martha en mr. dr. Marnix Snel. Verder werd ik (moreel) bijgestaan door de paranimfen mr. Mirto Murray en mr. Jaap Maris. Hen allen zeg ik graag dank voor hun tijd en moeite, en de wijze waarop zij hebben bijgedragen aan deze plechtige academische zitting.

Wat mijn echtgenote Carla en mijn dochters Yvette en Pascale voor mij betekenen laat zich moeilijk in (enkele) woorden uitdrukken. We betreden hier bovendien het terrein van bijzonder positieve gevoelens en emoties. Dat terrein gaat de grenzen van dit boek verre te buiten!

Karel Frielink
(advocaat / rechtswetenschapper)

(11 juli 2024)

.

* Het citaat komt uit: Ronald Dworkin, Law’s Empire, Cambridge: Harvard University Press 1986, p. 177.
.

.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.