ADVOCAAT VERSUS BRUISTABLET
Over advocaten en marketingmissers
Als ik de “goeroes” op het Internet mag geloven zijn marketingmissers aan de orde van de dag. Dat geldt ook (of misschien wel in het bijzonder) voor advocatenkantoren. Er circuleren allerlei top-10 (of meer) lijstjes met de meest gemaakte fouten. De marketing is te passief in plaats van actief, vindt plaats op de verkeerde plek, gaat te veel over het kantoor en te weinig over de noden van de (potentiële) cliënt, gaat uit van de gedachte dat kwaliteit zichzelf wel verkoopt (en die kwaliteit wordt breed uitgemeten met de nodige pluimpjes die advocaten zichzelf geven), en noem maar op.
Wil je succesvol zijn met je marketing dan is er kennelijk een ‘game changer’ nodig, of een ‘buiten de doos’-denken. En dan haak ik af, want de terminologie wordt mij te zwaar.
Van marketing heb ik geen kaas gegeten, maar ik begrijp wel dat een advocaat geen lekker product is. Of een advocaat nodig is om ellende op te lossen of helpt bij het opzetten van een nieuwe onderneming of overname, de advocaat wordt doorgaans gezien als kostenpost. En een kostenpost zet je toch echt anders in de markt dan een frisdrank tegen de dorst of bruistablet tegen keelpijn. Bij die twee producten is er een concrete verwachting wat betreft het genot of de verlichting die op korte termijn kan worden geboden. Aan een advocaat moet je eerst (uitvoerig) uitleggen wat je probleem of vraagstuk is, allerlei vragen beantwoorden, een analyse afwachten, een stappenplan bespreken, en ga zo maar door, waar dan ook nog eens een oplopend bonnetje aan kleeft. Dat is allemaal geen pretje.
Het effect dat een bruistablet heeft is wat cliënten ook in een advocaat zoeken: snel en effectief werkend. Liever dat dan een taai kauwtablet. Maar zo simpel zit de wereld meestal niet in elkaar. En dat begrijpen cliënten ook. Of een advocaat (voldoende) deskundig is kunnen cliënten vaak niet goed beoordelen, maar of sprake is van serieuze aandacht, een proactieve houding, oplossingsgerichtheid en helderheid (ook over de kosten) des te beter.
Wat mij betreft is verder belangrijk dat je met cliënten in teamverband werkt en van elkaar weet wat je doet en van plan bent. En dat je elkaar begrijpt. Zoals ik juridisch moeilijke vraagstukken zo helder mogelijk onder woorden moet zien te brengen, moeten cliënten bijvoorbeeld technische aspecten die spelen zo goed mogelijk aan mij zien uit te leggen.
Ten slotte is voor mij de sfeer van groot belang. Niets is mooier dan een cliënt met wie ik een gevoel voor humor kan delen. Als we elkaar daar eens op zouden kunnen uitzoeken. Maar met humor in je marketing moet je voorzichtig zijn. Een grap kan snel verkeerd vallen of afbreuk doen aan je reputatie. Je wilt als advocaat immers wel serieus genomen worden. Daarom kun je beter niet figureren in reclames van anderen. Stel je voor dat ik op televisie zou komen vertellen dat ik mijn ondergoed bij Zeeman koop… 😉 Ik houd het maar bij wat ik altijd heb gedaan: met enige regelmaat mijn deskundigheid onder de aandacht brengen bij de groepen die voor mij het meest relevant zijn en voor wie ik van belang kan zijn. Voor mij geen gelikte campagnes.
Karel Frielink
(advocaat / rechtswetenschapper)
(30 juli 2024)
.
Advocaat in Curaçao: gespecialiseerd in ondernemingsrecht, corporate governance en financieel recht in de Caribische delen van het Koninkrijk (een CV is hier te vinden).
Om te bewijzen dat de praktijk vanuit een echt gebouw wordt uitgeoefend, is hieronder een foto van ons kantoor in Curaçao geplaatst.
.
.