RECHTSPERSONENRECHT EN FINANCIEEL RECHT

Europese Unie/Nederland tegenover Caribische delen Koninkrijk en Suriname

De Nederlandse wetgeving wat betreft het rechtspersonenrecht en financieel recht is de afgelopen jaren bijzonder complex geworden. Dat komt mede door de stroom Europese richtlijnen die lidstaten van de EU in hun eigen wetgeving moeten implementeren.

Het rechtspersonenrecht en financieel recht in de Caribische delen van het Koninkrijk ziet er een stuk eenvoudiger uit. En die wetgeving is ook eenvoudiger. Dat geldt ook voor de Republiek Suriname. Met de invoering van een nieuw Burgerlijk Wetboek in Suriname, zal de wetgeving van dat land nog beter zijn te vergelijken met dat van de Caribische landen en eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden.

Het voordeel is dat op deze wijze een grotere ‘rechtsgemeenschap’ wordt gecreëerd waarin kennis en ervaring kunnen worden uitgewisseld in de vorm van onder meer (wetenschappelijke) literatuur en rechtspraak. Er kunnen daardoor ook in bredere kring fundamentele vragen aan de orde komen, met name ook als die samenhangen met de lokale cultuur of geografische ligging. Zo zullen bijvoorbeeld vragen over gewoonterecht aan de orde kunnen komen die in Nederland (Europa) niet spelen.

Een punt waarop moet worden gelet is dat er onderlinge verschillen zijn, zowel tussen de verschillende Nederlands Caribische wetboeken als in relatie tot Suriname. Dergelijke verschillen kunnen uit de wettekst zelf blijken, maar ook uit de toepassing of uit bepalingen van andere wetten van de betrokken jurisdictie. Een adviseur met meerdere jurisdicties ‘onder zijn hoede’ moet daarom altijd een stapje extra zetten om zeker te zijn over het te geven advies.

Karel Frielink
(advocaat / rechtswetenschapper)

(19 augustus 2024)

.

.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.